Nijntje en Gymnastiekvereniging EMM Terneuzen

Nijntje en Gymnastiekvereniging EMM Terneuzen

Het beweegdiploma

Nijntje, de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) en gymnastiekvereniging EMM Terneuzen gaan een meerjarig samenwerkingsverband aan met de ambitie om meer kinderen uit Terneuzen en omstreken tussen de 3 en 6 jaar te stimuleren om spelenderwijs beter te leren bewegen. GV EMM heeft namelijk met ingang van 01-11-2013 het Beweegdiploma-keurmerk van de KNGU verkregen en de bekende kinderheld nijntje is de ambassadeur van het Beweegdiploma.

Marien Meijer, voorzitter EMM is blij met het keurmerk: “Het keurmerk Beweegdiploma geeft onder andere aan dat wij lesgevers hebben die daadwerkelijk peuters en kleuters op een juiste en veilige manier leren hoe ze alle belangrijke vormen van bewegen kunnen leren. Dat doen we in een leuke sfeer waarin spelenderwijs leren centraal staat. Na voorloop van tijd ontvangen ze het Beweegdiploma met nijntje erop en krijgen ze een leuke badge van nijntje.”

In juni 2013 werd tijdens het Groot NK Fantastic Gymnastics in Ahoy Rotterdam het Beweegdiploma geïntroduceerd voor kinderen van 3-6 jaar. Door middel van een toegankelijk en speels beweegprogramma leren kinderen spelenderwijs alle basisbeginselen van bewegen. Het is volgens Marja Kerkhof (managing director bij rechtenhouder nijntje, Mercis) geen toeval dat nijntje als ambassadeur verbonden wordt aan het Beweegdiploma. “Goed leren bewegen is namelijk heel belangrijk en ontzettend leuk, maar niet meer vanzelfsprekend binnen onze maatschappij. Het stimuleren van een positieve leefwijze en kinderen spelenderwijs aansporen om te bewegen is waar het ons om gaat. Jong geleerd is oud gedaan. We zijn blij dat nijntje daar aan kan bijdragen.”

Jaap Wals (directeur KNGU): “Wij willen met het Beweegdiploma een stimulans geven aan bewegen op jonge leeftijd nog voordat ze naar de basisschool gaan. Het belang van dit diploma voor de latere sportieve carrière en leefstijl wordt op aansprekende wijze benadrukt. Nijntje is bij uitstek een karakter dat zeer tot de verbeelding spreekt van peuters, kleuters en hun ouders en grootouders. Wij zijn bijzonder blij dat Gymnastiekvereniging EMM uit Terneuzen aan de slag gaat met het Beweegdiploma en wensen alle peuters en kleuters uit Terneuzen en omstreken veel beweegplezier!.”

Wilt u uw peuter of kleuter aanmelden voor het beweegdiploma of wilt u meer weten over het Beweegdiploma bij GV EMM?

Neem dan contact op met

Nel van Weele tel: 0115 630825

Over GV EMM

De Gymnastiekvereniging ’Eendracht Maakt Macht’ is opgericht op 30 juni 1930. Bij de start telde de vereniging ongeveer 50 leden. In die tijd werd er getraind in een bovenzaaltje van een café in de Dijkstraat. Vanaf die tijd groeide de vereniging uit tot wat het nu is. Een bruisende vereniging met 4 selectiegroepen en 9 recreatiegroepen in de leeftijd van 3 t/m 80 jaar die allemaal trainen in de eigen accommodatie aan de Zuidlandstraat in Terneuzen.

 

Over Mercis en nijntje:

Dick Bruna tekende nijntje, internationaal bekend als miffy, voor het eerst voor zijn eigen kinderen in 1955. Dit betekende het begin van vele avonturen. Inmiddels is nijntje bekend over de hele wereld en zijn er meer dan 85 miljoen prentenboekjes in meer dan 50 verschillende talen verschenen.

Mercis beheert sinds 1971 wereldwijd de auteursrechten van Dick Bruna en is nauw betrokken bij de ontwikkeling van alle producten, waarvan speelgoed en boekjes het meest bekend zijn. Mercis is tevens de uitgever van de Nederlandse boekjes.

Over KNGU en het Beweegdiploma
De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) vertegenwoordigt als 4e grootste sportbond van Nederland bijna 1.100 gymclubs met 241.500 sporters (2012) in Nederland. De KNGU is de verbindende aanjager voor gymmend, turnend, springend en dansend Nederland. De sporter kan deze sporten ieder op zijn/haar eigen niveau met plezier beleven, in wedstrijd- en sportvormen die passen bij de wensen en behoeften. Van meedoen tot excelleren.

Waarom een beweegdiploma voor kinderen van 3-6 jaar?
Het halen van een zwemdiploma voor het jonge kind is voor veel ouders de normaalste zaak van de wereld en hoort bij de opvoeding. Het behalen van een beweegdiploma voor het jonge kind is nog niet zo vanzelfsprekend, maar o zo belangrijk voor de motorische en sociale ontwikkeling van een jong kind. Nu is het mogelijk het beweegdiploma behalen!

In de leeftijdsperiode van 3-6 jaar vindt bij kinderen de grootste ontwikkeling van de motoriek plaats. In deze periode komen verbindingen en vertakkingen van de hersencellen tot stand. De snelheid in geleiding van prikkels van spieren naar hersenen en omgekeerd, neemt toe. Er ontwikkelt zich een verfijnde samenwerking tussen het gezichtszintuig, evenwichtszintuig en de sensoren in de spieren, pezen en gewrichten enerzijds en het zenuwstelsel anderzijds. Een goed motorisch fundament is van sterke invloed op de fysieke en mentale gesteldheid. Het is dan ook belangrijk om hierop in te spelen.
Daarnaast is bewegen voor het jonge kind van groot belang om overgewicht tegen te gaan. Zodra het kind goed kan lopen zijn speelse manieren van bewegen noodzakelijk.

De KNGU heeft de ambitie om eind 2017 40.000 Beweegdiploma’s uitgereikt te hebben aan kinderen tussen de 3 en 6 jaar. Gymclubs die het Beweegdiploma aanbieden hebben het KNGU keurmerk 'Beweegdiploma'. De KNGU ziet onder andere toe op het gebruik van het juiste lesmateriaal, kwaliteit van technisch kader en regelmatige frequentie van de lessen.